Tuesday, December 9, 2008

Felafel























När det är så grått och trist ute kan man behöva lite färg på tallriken. Dom här "falaflarna" är verkligen färggranna och man blir lite glad när man ser på dem. Jag tycker om dem jättemycket. De är lätta att forma till bullar och får en krispig utsida och väldigt mjukt innanmäte. Ät dom i ditt favoritbröd och med dina favorittillbehör. Jag hade en skål med underbar vitlöksdipp i kylen som passade alldeles perfekt.

SötpotatisFelafel
[det är ju egentligen ingen riktig falafel]
1/2 c bulgur
3/4 c vatten
en nypa salt
1 c sötpotatis"mos" [koka en sötpotatis tills den är mjuk, mosa med lite vatten eller växtdryck till potatismoskonsistens]
1 stor vitlöksklyfta, pressad
3 msk persilja
1 msk lökpulver
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 msk kikärtsmjöl/fullkornsmjöl
3 msk ströbröd
salt & peppar
Lägg bulgurkornen i en kastrull med vattnet, låt stå och suga i sig vätska ett tag innan du sätter det på plattan. Koka tills allt vatten absorberats. Rör ner sötpotatismoset. Blanda resten av ingredienserna och tillsätt i bullsmeten. Jag lät det hela stå kallt ett tag. Värm ugnen till 175°c. Rulla kulor och lägg i en långpanna, lägg över ugnsfolie och baka i 20-25 minuter. Ta av folien, vänd bullarna och baka ytterligare 20 minuter tills de fått en fin färg och krispig yta.

Vitlöksdipp
farligt god!
Bryt en hel vitlök i klyftor och rosta i 200°c, 8-10 minuter. Låt svalna, skala och finhacka. Finhacka en halv gul lök. Fräs vitlök och gul lök i olja tills det är helt mjukt och genomskinligt [5-8 minuter]. Blanda med 1 msk citronsaft, 1 msk tahini, 1 msk persilja och salt och peppar.

1 comment:

  1. rostad vitlök är något av det godaste jag vet... mm. det verkade finnas en hel del annat smask här också :)

    ReplyDelete