Hasselnötsbröd med äpple
16 st
Dag 1
1/4 paket jäst
2 1/2 dl kallt vatten
2 1/2 dl äppeljuice
1 msk olja [helst av nöt, jag använde jordnötsolja]
150 g dinkelmjöl fullkorn [eller annat fullkornsmjöl, typ graham]
1/2 msk grovt havssalt
400 g vetemjöl [eller siktat dinkel, jag använde en blandning]
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt äppeljuicen och oljan. Blanda ner mjölet och salt. Låt stå övertäckt i kylen 10-12 timmar.
Dag 2
2 äpplen, skalade och grovt rivna
50 g hasselnötter, rostade och hackade
ca 250 g vetemjöl [eller siktat dinkel]
växtdryck/grädde för pensling
Blanda ner äpplen och hasselnötter i degen. Arbeta in mjölet, lite i taget till du får en smidig deg. Låt den vila en timme. Knåda degen och dela i 16 delar, forma till bullar och låt vila på plåt i ytterliggare en timme. Pensla med växtgrädde och strö över hackade hasselnötter eller solfrosfrön och linfrön som jag använde på hälften av mina bullar. Grädda 225°c 15-20 minuter.
No comments:
Post a Comment