Sunday, December 6, 2009

Ölen i pizzanNytt pizzaexperiment med deg gjord på öl. Botten blev väldigt krispig och och god, jag fick lite langoskänsla fast utan allt drypande fett. Vissa gillar inte pizzabotten "krispig" utan vill ha den riktigt degig, då är detta inget för dig.

Ölpizza
2 st runda

Öldegen
225 g vetemjöl
1/2 pkt jäst
en nypa salt
1 msk olja
125 ml öl [ej kall]

Blanda ihop degen på vanligt sätt och jäs i 40-60 minuter.

Pestosås
4 vitlöksklyftor
1/2 dl basilika
1 tsk torkad oregano
3 msk olivolja
Mixa allt till en slät sås

Osttopping
4 msk cashewnötter
4 msk växtdryck
4 msk bjäst
1 msk citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 msk miso
1 tsk tahini
1 tsk vinäger
en nypa senapspulver
Mixa allt till en sås.

Värm ugnen till 250°c. Vill du ha botten extra krispig så värm upp en plåt i ugnen. Kavla ut två runda pizzor. Fördela pestosåsen och sedan valfria toppings avsluta med osttoppingen. Lägg pizzan på den varma plåten och grädda i 10-15 minuter.

4 comments:

 1. Jag måste fråga efter att jag följt din blogg länge nu och känner mig lite fånigt dum varje gång (nu tänkte jag sluta känna mig dum så nu frågar jag), vad är växtdrycken du nämner så ofta?

  ReplyDelete
 2. *s* man måste fråga annars får man inget veta, och jag kan ju inte räkna med att alla tänker som jag därför kanske jag är lite otydligt ibland.
  Med växtdryck menar jag alltså valfri "mjölk" som inte kommer från kossan, bäst att använda sin egen favorit. Vanligast är Sojadryck eller Havredryck. Risdryck är också ganska vanligt medan andra nöt/gryn/sädesdrycker är lite ovanligare....

  ReplyDelete
 3. Aha, jag har verkligen tänkt att det är typ ngn grön-orangesörja i stil med högkoncentrerad morotsjos eller så. Och så var det ngt så enkelt som "mjölk". Nu kändes det mkt lättare. Tack! :)

  ReplyDelete
 4. *s* nu när du säger det försår jag vad du menar, mer som en grönsaksjuice liksom...

  När jag började läsa recept på nätet så såg jag ofta att de nämnde "EVOO" och jag funderade länge över vad detta "EVOO" var när jag till slut förstod att det var "Extra Virgin Olive Oil" de menade :P

  ReplyDelete