Thursday, April 19, 2012

Pizza av solrosfrön och kikärtor























Att göra pizzor utan mjöl är ju "spännande". Nu ska jag inte lura någon att det smakar traditionell pizza om detta, utan det är pizza i den bemärkelse att man gör en "platta", breder på fyllning och gräddar i ugnen. Jag exprimenterar med olika glutenfria, näringsrika (och förhoppningsvis goda) pizzor just nu. Denna variant med en botten baserad på solrosfrön, kikärtor och curry var en riktig goding som jag kommer göra fler gånger.

Solros+KikärtsPizza
1 pizza = ca 4 bitar

Botten:
2 c solrosfrön
1 c kokta kikärtor
4 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
salt
Mixa allt ordentligt i en matberedare. Du kan med fördel mala solrosfröna innan så de är riktigt söndermalda när du tillsätter resten av ingredienserna (om blandningen verkar torr, häll i lite vatten). Häll upp på ett bakplåtspapper i valfri form (rund eller fyrkantig).

Topping:
Mixa en sås av:
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1/2 c basilika
1 msk tahini eller 2 msk sesamfrön
1 msk linfrön
2 msk olja
salt
Bred ut över bottnen (du behöver inte allt till en pizza)

Ha på:
1/2 riven sötpotatis
1 liten rödlök, hackad
1 c broccoli
1 c blomkål
ev solrosskott

Grädda i ca 45 min i 150°c. Ät med sallad och kanske lite hummus eller annan röra.

No comments:

Post a Comment