Sötpotatis Pizza
2 pizzor
Till botten:
1 stor sötpotatis, skalad och skuren i lite större bitar [ca 400 g]
300 g fullkornsmjöl [dinkel]
2 tsk bakpulver
örtsalt eller annan örtkrydda
65 ml vatten
2 msk olivolja av god kvalité
Koka sötpotatisen mjuk i en kvart ungefär. Häll av vattnet och mosa till en smet. Låt svalna.
Värm ugnen till 200°C. Blanda sötpotatisen med mjölet, bakpulver och krydda. Häll på vatten tills du får en smidig deg.
Dela degen i två och kavla ut till två runda pizzor [om du inte är så skicklig att du kan snurra den i luften som en riktigt pizzabagare]
Ska du/ni äta båda pizzorna på en gång kan du toppa båda degarna med valfritt pålägg. Jag gjorde en egen tomatsås, paprika, rödlök och en kall avocadosås till.
Vill du bara äta en pizza och spara den andra till ett annat tillfälle toppar du en pizza och låter den andra vara som den är. Baka den ”fyllda pizza i mitten av ugnen och den tomma bottnen på valsen under. Efter en kvart tar du ut den tomma bottnen. Den fyllda pizza får vara kvar i ugnen tio minuter till. Antingen kan du frysa in bottnen som den är, eller så har du på tomatsås och valfri fyllning, paketerar den i folie, in i frysen, så har du en snabbpizza när du är sugen!
Åh, så fin den ser ut! Sötpotatis är så bra och användbart.
ReplyDelete