Tuesday, October 6, 2009

Kryddig linssoppa

Mat lagas för att mäta magen och tillfredsställa smaklökarna, men tiden är knapp för uppdateringar. De kommer lite mer klumpvis :)

Det börjar bli riktigt kallt nu, skönt att stanna inne tända ljus, dricka te och ägna sig åt helig inaktivitet.

Linssoppor har man väl testat hundratals olika. Vissa är urtrista andra betydligt mer tillfredsställande. Den här är underbart smakrik. Använd riktig god kokosmjölk, kravmärk och inte light, är själv ingen fantast av lightprodukter och det gör faktiskt skillnad i smak!

Linssoppa
1 c röda linser
1 gul lök, fint skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk ingefära, riven
1 sats av kryddblandningen, recept följer
7 torkade aprikoser, hackade
2 tomater, hackade
1 röd chili, finhackad
6 c buljong [1 1/2 buljongtärning]
1 msk curry av god kvalité
1 burk kokosmjölk, eko ej light!
2 msk olja
Färsk koriander

Kryddmix:
½ tsk corianderfrön
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk svarta senapsfrön
½ tsk hel kardemumma [kapslarna borttagna]
½ tsk torkade chiliflagor
5 nejlikor
A nypa saffran [valfritt]

Mortla ihop alla kryddor

Hetta upp olja och fräs lök, ingefära och vitlök. Fräs i ett par minuter. Blanda i kryddorna och forsätt fräsa i ngn minut.
Tillsätt resten av ingredienserna utom kokosmjölk och koriander. Koka i 20 min.
Ta av värmen och rör i kokosmjölken. Mixa slät och sila soppan.
Smaka av med salt och peppar, rör i koriander.

No comments:

Post a Comment