Wednesday, November 25, 2009

Lasagne

















Lasagne med saffran och vitlök är underbart dessa tider. Den doftar som himmelriket tycker jag själv, medan andra rynkar lite på näsan när man värmer den i matlådan.
Du behöver:
Lasagneplattor

Bönstuvning
1 gul lök, finhackad
2 msk olivolja
1 morot, fint tärnad
1 palsternacka eller annan rotsak, fint tärnad
2 selleristjälkar, fint hackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
salt
en nypa färsk rosmarin
1 msk salvia eller 1 tsk torkad
1 lagerblad
en nypa nejlika
en nypa muskot
4 msk vitt vin [eller vinäger funkar nog]
1 tsk dijonsenap
2 c cannellini bönor, kokta
2 c veg. buljong
1 c veg. korv jag använde veg chorizo
peppar

Fräs löken i oljan, tillsätt rotsakerna, selleri, vitlök och salt och fräs i fem minuter. Tillsätt resten av ingredienserna utom veg. korven. Sjud tills grönsakerna är mjuka, rör sist i korven och smaka av.

SaffransVitlökssås
1/2 c bräserad vilök*
1 vitlöksklyfta
4 msk cashewnötter
en nypa saffran, krossad o blötlagd
3-4 msk färskpressad citronjuice [efter smak]
1 msk kapris
2 tsk bjäst
salt & peppar
1 3/4 c vatten

Mixa alltsammans till en slät sås, tillsätt mer vatten om det skulle behövas.

*det är smidigt att ha en burk med bräserad vitlök i kylen då det förgyller de enklaste rätterna snabbt och smidigt. Jag tar 4 stora vitlökshuvuden och lägger dem i en ugnsfast form. Blanda 1 c veg. buljong med 1 tsk färsk rosmarin och 1 tsk färsk timjan. Slå över vitlöken, täck med ugnsfolie och låt dem bakas i ugnen 1 1/2 timme i 175°c. Kläm ur klyftorna i en burk och förvara i kylen.

Häll lite av saffranssåsen i en ugnsform, lägg ett lager lasagneplattor, på med hälften av bönröran och lite av såsen, upprepa. Över sista lagret häller du den sås som är kvar. Du kan toppa det med en god tomatröra eller bara färska tomatskivor. Grädda i ugnen enligt de lasagneplattor du använder *nomnomnom*

3 comments:

  1. Hej, Jag hittade precis din blogg och blev jätte uppspelt; ska snarast prova dina recept, de ser så smaskiga ut! :)

    ReplyDelete
  2. Hej,

    Tycker om din blogg och den här lasagnen ser supergod ut. Sitter du snart vid din egen dator??
    /Julia

    ReplyDelete
  3. Kul att ni hittar hit och hoppas smaklökarna blir lite glada :)

    ReplyDelete