Tuesday, May 17, 2011

Lysande potatisgratäng























Jag längtar som fan efter färskpotatis. Under sommarsäsongen kan man nästan leva på färskpotatis. Det var någon nisse som tyckte potatis var så bra att han bestämde sig för att leva enbart på potatis i något år. Det funkade hur bra som helst, då potatis tillsammans med lite salt och fett innehåller allt vi behöver. Den här gratängen förgyllde min gråa kväll i alla fall. Lysande gul och god.

Solig-Saffransgratäng

olja
1 stor gul lök, fint skivad
1 gul paprika, hackad
ca 700 g mjölig potatis, skalad och fint fint skivad
1 c buljong
en nypa saffran [eller gurkmeja om man så vill]
1 c kokta vita bönor [helst cannelloni]
en näve pistagenötter, rostade
Salt & Peppar

Fräs löken och paprikan i oljan. Blanda med den skivade potatisen och häll i en form. Mixa bönorna med buljongen, saffran och salt & peppar. Häll över potatisblandningen. In i ugnen, 200 °c i ca en timme. Krossa pistagenötterna lite, strö över gratängen och grädda ytterliggare tio minuter, till potatisen är mjuk.

Jag åt det med smörstekt majskolv, rädis- och äppelsallad.

No comments:

Post a Comment