Wednesday, May 25, 2011
Äggplantsburgare
Jag är helt såld på en av de nya kokböckerna jag nyss fick, the best veggie burgers on the planet! Det finns verkligen burgare för allt i den boken, underbart!
Den här kallas Baba Ganousch Burger, bilden gör den inte riktigt rättvisa. Den är mycket godare än vad den ser ut. Tillsammans med Tabbouleh blev den en alldeles utmärkt middag. Vad ska man då göra med ALL denna Tabbouleh som blir över? Den går ju knappast att frysa in... - Jo då gör man givetvis burgare även av den överblivna bulgursalladen, PÖRFEKTUS!
Baba Ganousch Burgare
2 msk sesamolja
1 aubergine, skalad och tärnad
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
2 gula lökar, hackade
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
1/2 c vatten + buljongtärning
1 c TVP granulat
1 c kikärtsmjöl
olja
Stek auberginen i sesamoljan, tillsätt lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar. Fräs 10-15 minuter.
Häll i vatten, buljong och TVP. Låt stå och dra minst 10 minuter. Rör i mjölet. Låt stå ett tag, ju längre det står desto godare blir det. Forma till 4-6 biffar. Värm ugnen till 175°c, baka i ugnen 20 minuter. Vill du ha en god stekyta, steker du burgarna efter de varit i ugnen [de kanske funkar att grilla också].
Monday, May 23, 2011
Saker som gör livet lite godare
Sunday, May 22, 2011
En pizzig socka?
Min hjärna vill inte förstå att min kropp behöver vila. Långa, tunga cykelturer sitter kvar i tunga muskler, medan hjärnan tycker att det är färdigvilat... Men när man somnar i soffan en lördags eftermiddag så kanske det säger en något? Borde ägna mig åt studier, men känner mig så otroligt omotiverad. Kan bero på att uppgiften handlar om knugen och monarkin, vem vill ägna tid åt knugen? *pust*
När jag vakande till igårkväll, var jag inte särskilt pigg på att göra någonting alls. Men jag ryckte upp mig och det hela resulterade i en alldeles utsökt middag. Botten är en så kallad "Socca", en typ omelett gjord på kikärtsmjöl, så den är helt glutenfri och man behöver inte vänta på någon jäsning. Man kan göra Socca på olika sätt med olika smaksättningar med olika resultat. På Soccan bredde jag ett lager med Rostadpaprika-Aioli och sedan en blandning av bland annat körsbärstomater, oliver, örter och tofu.
Soccabotten
2 st.
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
180 ml sojadryck
Blanda och låt stå ett par minuter.
Tillsätt:
2 tsk dijonsenap
en nypa salt och peppar
4 vitlöksklyftor, krossade
2 msk rödlök, hackad
1 nypa basilika
1 nypa timjan
2 msk mandel, hackad
1 c kikärtsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
Låt smeden stå 20 minuter.
Hetta upp olja i en panna som är ungefär 23 som i diameter. Häll i halva smeten och stek ca 5 minuter per sida på medelvärme. Upprepa med resten av smeten. Ös på den fyllning du vill ha. Jag stekte fyllningen för sig, så "pizzan" behövde ingen tid i ugnen.
Friday, May 20, 2011
Ananasris
Igår fick jag ett paket med fyra nya kokböcker. Jag är lite lätt lyrisk just nu. En av böckerna är Vegan Desserts och det är verkligen jättefin! Massa fina foton [vilket inte är vanligt i amerikanska kokböcker] och det vattnas verkligen i munnen när man kikar i den.
Nu ett annat recept...
Stekt AnanasRis
2 msk olja
3 c kokt ris
2 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
1 grön [eller röd] chili
1/2 c gröna ärtor
1/2 c riven morot
4 msk cashewnötter [eller solrosfrön, pumpafrön]
2 msk soja
1/2 tsk curry
1 c färsk ananas
3 vårlökar
4 msk färsk basilika eller koriander
Salt & peppar
Fräs schallottenlök, vitlök och chili. Tillsätt ärtor, morot, nötter, soja och curry. Tillsätt riset och ananasen och stek en stund. Ta av värmen och rör i vårlök, färska kryddor och smaka av med salt och peppar, eventuellt mer soja.
Wednesday, May 18, 2011
Couscouskaka
Saffranet som blev över använde jag till denna Couccouskaka. Även här gåt det bra att använda gurkmeja istället, även om smaken inte blir den samma [gurkmeja smakar ju inte saffran alls]. Bitar som blir över av kakan går bra att frysa in.
Couscouskaka med smak av saffran,
serverad med grönsaksfräs
olivolja
2-4 schalottenlökar [beroende på hur stora de är]
2 c couscous [jag använde fullkornsvarianten]
3 c buljong
en nypa saffran [eller gurkmeja]
cayenne
Salt
Fräs schalottenlöken i lite olja, till den är mjuk. Tillsätt couscousen rör så kornen blir oljiga. Häll i buljongen, koka upp. Rör i saffran, cayenne och salt. Sjud till all buljong sugits upp. Häll över i en form och låt stå i kylen minst en timme. Skär i sex tårtbitar, pensla med olja och in i ugnen 175°c, 15 minuter.
Grönsaksfräs:
1/2 gul paprika, strimlad
en näve sparris, skuren i bitar, ta bort den träiga änden bara [jag använde vit för den var billigare, grön går minst lika bra]
1 morot, riven
3 vårlökar, hackade
1/2 c gröna ärtor
1 c körsbärstomater, halverade
Svartpeppar
basilika eller persilja
Fräs paprika, sparris en stund, tillsätt resten av ingredienserna och fräs till de är mjuka o goa.
Tuesday, May 17, 2011
Lysande potatisgratäng
Jag längtar som fan efter färskpotatis. Under sommarsäsongen kan man nästan leva på färskpotatis. Det var någon nisse som tyckte potatis var så bra att han bestämde sig för att leva enbart på potatis i något år. Det funkade hur bra som helst, då potatis tillsammans med lite salt och fett innehåller allt vi behöver. Den här gratängen förgyllde min gråa kväll i alla fall. Lysande gul och god.
Solig-Saffransgratäng
olja
1 stor gul lök, fint skivad
1 gul paprika, hackad
ca 700 g mjölig potatis, skalad och fint fint skivad
1 c buljong
en nypa saffran [eller gurkmeja om man så vill]
1 c kokta vita bönor [helst cannelloni]
en näve pistagenötter, rostade
Salt & Peppar
Fräs löken och paprikan i oljan. Blanda med den skivade potatisen och häll i en form. Mixa bönorna med buljongen, saffran och salt & peppar. Häll över potatisblandningen. In i ugnen, 200 °c i ca en timme. Krossa pistagenötterna lite, strö över gratängen och grädda ytterliggare tio minuter, till potatisen är mjuk.
Jag åt det med smörstekt majskolv, rädis- och äppelsallad.
Monday, May 16, 2011
Olivhummus
Mitt humör svänger ungefär lika mycket som vädret denna dag. Ena sekunden sol, värme, lättja och ro för att sedan bytas till sura skurar och mörka moln... Jag känner för att säga upp mig, säga upp mig från mänskligheten. Undrar hur lång uppsägningstid man har?
Nåja... Det här är i alla fall en av mina favorithummusar, med massa oliver i.
Olivhummus
2 c kokta kikisar
1 vitlöksklyfta
en eller två klunkar olivolja
citron
4 msk gröna oliver, hackade
4 msk svarta oliver, hackade
2-3 msk soltorkade tomater, hackade
salt & peppar
ev vatten för att få önskad konsistens
Mixa i mixer till rätt konsistens, jag tillsätter oliver och soltorkade tomater efter mixandet, för att de inte ska bli helt mosade. Enjoy!
Sunday, May 15, 2011
På kanelen
Jag har fått lite dille på kanel den senaste tiden. Det är så gott i så mycket. Min frys är proppfull med mat, bröd och grejer som borde ätas upp. Så egentligen borde jag inte ställa mig och baka mer saker... Men jag behövde lite meditation och knådning, så ett snurrigt kanelbröd fick det bli:)
Snurrigt Kanelbröd med russin
25 g jäst
1 msk socker
1 1/2 c vatten, 37°c
670 g mjöl [hälften graham, hälften vete använde jag]
2 msk socker
2 tsk salt
2 tsk kanel
1 c russin, blötlägg, torka och pudra med lite mjöl
Lös upp jästen tillsammans med sockret i vattnet. Blanda ihop degen, [OBS! russinen ska INTE blandas i degen] låt den stå 5 min. Ta sedan upp den och knåda den ordentligt. Låt degen jäsa 1 1/2 - 2 timmar. Ta upp den och pressa ur luften. Kavla ut till en rektangel, tryck ner russinen. Vik ihop den omlott. Kavla ut och ha på:
4 msk socker blandat med 3 tsk kanel
Sen Rullar du ihop brödet, meningen är att det ska bli som ett spiralmönster. Låt jäsa i form 1 timme.
In i ugnen 225°c tio minuter, sänk sedan temperaturen till 175 och grädda ytterliggare 25 min. Låt svalna ordentligt, annars faller den isär om du skär i den för tidigt. Njut med veg. smör på.
Saturday, May 14, 2011
Hett kokosris
Ris med kokossmak och lite sting av chiliflagorna, variera mängden chili beroende på hur starkt du vill ha det. Ät ett lass bara med riset och grönsakerna om du känner för det, det är mummsfillibabba! På kylning har jag just nu en sats "peanutbutter & jelly" glass, jag vet redan nu att det kommer bli en sucée!
Indonesiskt kokosris
2 msk olja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
(4 vårlökar), hackade
1 msk ingefära, färskriven
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1/2-1 tsk röda chili flagor
1 tsk senapspulver
1/4 tsk nejlika
1 msk socker
4 c kokt ris, basmati av god kvalité
1 c kolosflagor
Salt & peppar
Hetta upp oljan, fräs lök och vitlök till det är mjukt. Tillsätt ingefära, kryddorna och socker, fräs en stund. Ha i riset och blanda väl, tillsätt kokosen. Salta och peppra efter behag. Låt stå några minuter innan servering.
Friday, May 13, 2011
Nya tider
Jag tänkte försöka kicka igång bloggandet lite igen nu efter att det legat på is ett tag...
Jag startar upp med en sallad jag käkade till lunch idag. Ruccola är ju så gott i mycket, man kan använda sig av späda maskrosblad om man har ork att gå och plocka. Själv väljer jag det enkla och handlar i butik...
CurryRuccolasallad
100 g ruccola, sköljd och slungad
1 liten rödlök, strimlad
1 rostad röd paprika, hackad
lite pinjenötter eller solrosfrön
ca. 400 g förberett sojakött (jag steker mitt i lite salt och peppar innan) eller så kan du använda tofu
Dressing:
Blanda 1 c veganmajonäs, 1-2 msk äppelcidervinäger, 1 msk curry
Salt & Peppar
Vänd ihop allt, ät i nybakt pitabröd.
Subscribe to:
Posts (Atom)