Wednesday, September 23, 2009

Soppa för kyliga höstkvällar























Det finns en vegan som har en blogg som handlar om att leva på "3.33 USD" om dagen [vilket är ungefär 20 kr] och det passar ju en ekonomisk student bra :)
Kålsoppa låter ju lagom upphetsande men det smakade mycket gott [vitkål är ju hur billigt som helst dessutom] blev många portioner som hamnade i frysen sen.

Potatis- KålSoppa

olja
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
1 tst dill
1 tsk paprika
1/2 tsk kummin
5 vitlöksklyftor, finhackade
salt & peppar
6 c vitkål [original receptet säger grönkål]
2 c tärnad potatis
1 torkad chipotlechili [eller valfri chipotlesmaksättning]
6 c vatten
1 1/2 buljongtärning

Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och kryddor. Tillsätt kål, potatis och chipotle, fräs en stund. Häll på vatten och buljong, sjud tills potatisen är klar.

Kräm:
200 g tofu
4 msk bjäst
1 1/2 msk tahini
2 tsk dijon mustard
2 vitlöksklyftor
1 msk soya
1-2 msk citron

Mixa allt till en slät kräm. När soppan är klar, ta av den från värmen och rör i krämen. Låt den stå i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en slätare soppa, häll ur 5-8 dl av soppan i mixern och mixa, häll sedan tillbaka i soppan.

No comments:

Post a Comment