Thursday, March 12, 2009

Surdegar

Denna vinter känns som en riktig surdeg. Imorse när jag vaknade var det 15 minus ute, tur att man inte hunnit lägga undan vinterkläderna...

Torsdag är det ju ärtsoppa som gäller och pannkakor eller våfflor. Idag testade jag en ny våffelvariant med surdegsstart. Tillhör du en av den som alltid har en surdegsstart stående i kylen rekommenderar jag att du testar dessa lite matigare våfflorna. Får du våfflor över? Frys in och värm i brödrosten så blir de krispiga igen!

SurdegsVåfflor
4 stora våfflor
1/2 c surdegsstart
1 c växtdryck
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 1/4 c mjöl [jag använde dinkel]

Ska du äta våfflorna till middag börjar du göra i ordning smeten på morgonen. Ta fram surdegsstarten. Mixa växtdryck och äppelcidervinäger och låt stå i några minuter. Rör ner i surdegen tillsammans med socker. Sen jobbar du in mjölet. Låt stå i rumstemperatur.

1 msk krossade linfrön
2 msk vatten
1 msk olja
en nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
Rör ut linfröna i vattnen och låt stå och "tjockna" ett tag. Börja värma upp våffeljärnet. Rör ner linfrön, olja, salt och bikarbonaten i smeten. Överarbeta inte. Sen är det bara att grädda och njuta med sitt favvotillbehör [bara du inte glömmer ärtsoppan innan;)]

No comments:

Post a Comment