Sunday, March 8, 2009

SötisPizza

Sötpotatis är nog en av de godaste rotsakerna. Det kanske inte är särskilt klimatsmart mat då den oftast kommer från USA, men men... Jag kan inte hålla mig borta från den :) Den här pizzan är bra för hela kroppen, enkel att göra och tidsbesparande då degen inte behöver tid att jäsa. Sen är pizza perfekt "rensa-kylskåpet-mat" då man kan lägga på lite vad som helst. Man kan använda färdig tomatsås eller koka egen.

Sötpotatis Pizza

2 pizzor

Till botten:
1 stor sötpotatis, skalad och skuren i lite större bitar [ca 400 g]
300 g fullkornsmjöl [dinkel]
2 tsk bakpulver
örtsalt eller annan örtkrydda
65 ml vatten
2 msk olivolja av god kvalité

Koka sötpotatisen mjuk i en kvart ungefär. Häll av vattnet och mosa till en smet. Låt svalna.

Värm ugnen till 200°C. Blanda sötpotatisen med mjölet, bakpulver och krydda. Häll på vatten tills du får en smidig deg.

Dela degen i två och kavla ut till två runda pizzor [om du inte är så skicklig att du kan snurra den i luften som en riktigt pizzabagare]

Ska du/ni äta båda pizzorna på en gång kan du toppa båda degarna med valfritt pålägg. Jag gjorde en egen tomatsås, paprika, rödlök och en kall avocadosås till.

Vill du bara äta en pizza och spara den andra till ett annat tillfälle toppar du en pizza och låter den andra vara som den är. Baka den ”fyllda pizza i mitten av ugnen och den tomma bottnen på valsen under. Efter en kvart tar du ut den tomma bottnen. Den fyllda pizza får vara kvar i ugnen tio minuter till. Antingen kan du frysa in bottnen som den är, eller så har du på tomatsås och valfri fyllning, paketerar den i folie, in i frysen, så har du en snabbpizza när du är sugen!

1 comment:

  1. Åh, så fin den ser ut! Sötpotatis är så bra och användbart.

    ReplyDelete