Wednesday, March 24, 2010

Rösti med morots- och apelsinpurée




















I originalreceptet står det vildris, men jag bytte ut det mot hel havre. Har du ingetdera hemma kan du nog ersätta det med valfritt gryn med lite nötaktig smak. Många gånger jag gjort Rösti har det bara blivit "rivenpotatisröra" av hela skiten, men denna gång lyckades det riktigt bra, och gott blev det. Ät med bönor/linser/groddar samt gröna grönsaker om du vill få i dig tillräckligt med näringsämnen.

PotatisRösti

50 g hel havre, kokt men med lite tuggmotstånd kvar alt. vildris
900 g potatis, kokt 15 min med skal, skala eventuellt efter kokning
olja
1 tsk senapsfrön
1 tsk timjan
1 lök, hackad
salt & peppar

Riv den kokta potatisen grovt, blanda med havren. Hetta upp oljan och stek senapsfrön till de "poppar", tillsätt lök. Rör ihop med potatisen. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en panna och häll i potatissmeten, platta till och låt steka i 10 min. Lägg på en tallrik och vänd, skjut sedan ner "kakan" i pannan igen och stek andra sidan i 10 minuter.

Morots- Apelsinpurée
1 apelsin
350 g morötter
Koka morötterna med en bit apelsinskal till den är mjuk, ca 10 minuter. Pressa apelsinen och mixa med morötterna, späd eventuellt med lite vatten.

No comments:

Post a Comment