Tuesday, January 20, 2009

Polenta- Paprikabröd














Smältande gott, doppat i en god olivolja eller en mustig soppa.

ca 90 gram polenta
1/2 tsk salt
175 g mjöl
1/2 tsk socker
1/2 pkt torrjäst
1/2 röd paprika, rostad, skalad och hackad
1/msk olivolja
150 ml vatten

Blanda alla torra ingredienser med paprika. Tillsätt ljummet vatten och knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa övertäckt 1 timme. Knåda lätt och lägg i brödform, låt jäsa övertäckt 45 minuter. Grädda 220°C i ca 30 minuter.

En fredagsklassiker?

Tacos är nog bland det vanligaste familjerna äter på fredagkvällen idag. För mig är det lite "tradition" att äta tacos när jag besöker min far. Men i fredags blev det en annan variant av tacos.

Hade en "kaka" polenta i frysen som jag tinade, delade. Bredde ett lager pinjur [en paprikadipp som man kan köpa god billig på ÖB], ett lager tacosfärs som jag också hade i frysen och lite lök. Kläm på andra biten polenta sen toppade jag med Vitlöksdipp och tomater. Sen in i ugnen en kvart ungefär. Servera med massa sallad.

Tuesday, January 13, 2009

Favoritmuffins























Det här är en magrare variant av en av mina absoluta favoritmuffins. Smakmässigt skiljer det inte mycket mellan "margarin"varianten och den andra. Men de brukar alltid vara väldigt omtyckta. Syrligheten hos lingonen, bittersötman i chokladen i kombination med kardemumman skapar ljuv musik i maggropen.

Lingon & Chokladmuffins
Originalrecept
20 st.
200 g mjölkfritt margarin
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl sojagrädde
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1/2 dl växtdryck
150 g mörk choklad, hackad
1 dl lingon
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt sojagrädde. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smörblandningen omväxlande med växtdrycken. Vänd ner det mesta av chokladen och lingonen. Klicka i muffinsformar och strö över resterande choklad och lingon. Grädda 200°c 15-20 minuter.
Magrare mindre sats
blev 4 st
1/2 dl katrinplommonpurée
knappt 1 dl råsocker
1/2 dl sojagrädde
1 1/2 dl mjöl [använde dinkel till dessa]
knappt 1/2 tsk bakpulver
knappt 1/2 tsk vaniljsocker
knappt 1/2 tsk kardemumma
35 g mörk choklad
knappt 1/2 dl lingon
Följ beskrivningen ovan...

Sega Krispiga Kakor

Nya kakor för ett kakmonster.
De här blev VÄÄLDIGT goda! De åkte ner i magen i en väldig fart. Man kan äta dem direkt från frysen också, sånna kakor gillar jag :D Kokosen och chokladen ger den enkla kakan det där lilla extra.
















KokosKrispKakor
ca 20 st
1/2 dl osötat äppelmos/puré
1/2 dl socker
1/2 dl brun farin
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
1/4 tsk bikarbonat
nypa salt
1 dl krossade cornflakes [jag använde bovete"flakes"]
1 dl havregryn
1/2 dl kokos
Mörk choklad för garnering
Rör äppelmoset, sockret, farinet och vaniljsockret pösigt. Blanda mjöl, bokarbonat och salt. Rör ner mjölblandningen i sockerblandningen. Tillsätt cornflakes, havregryn och kokos. Forma till små kulor, grädda mitt i ugnen 200°c i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler och ringla över smält choklaaa.

Monday, January 5, 2009

Nyåret...

Är det bara jag som längtar efter en helt vanlig vardag nu? Känns som man blivit lite mätt på "helgandet" nu... Jag har varit i dvala från verkligheten i någon vecka nu. Har konstaterat att man egentligen bara behöver en möbel, en soffa... Jag har ätit, somnat, kollat på film/teve, läst, löst korsord, surfat... ja i princip det mesta från soffan :) Jag har gjort ett ryck med så kallade "bok-filmer" nu [alltså filmer som är listade i boken "1001 filmer du måste se innan du dör"]. Annars måste jag nämna "30 Rock" igen som är bland det bästa som kommit i humorväg från det stora landet i väst. Jag har snart kollat klart på säsong två och börjar bli smått beroende.

Lämnade av mitt lilla hjärta Towa på sjukhuset idag, blir lätt galen av att gå här och vänta på besked om hur det är med det lilla livet. Kommer på mig själv med att gå och leta efter henne i lägenheten :/

Sen har jag gett mig själv "matlagnings-förbud" då jag faktiskt borde äta ur min frys nu innan flyttlasset går. Så rastlösheten är fullkomlig...

Här kommer i alla fall nyårsmaten, bättre sent än aldrig.

Sellerisoppa med Selleri & Äppel Sallad
Soppan blev väldigt god, då den får sjuda länge mognar smakerna fram ordentligt. Salladen var inte speciellt märkvärdig, kändes frisk men lite smaklös.
Soppan:
1 liten gul lök, tunt skivad
olivolja
1/2 purjo, fint skivad
1/2 c fint skivad fänkål
2 vitlöksklyftor, fint skivade
1 liten potatis, fint skivad
ca 650 g rotselleri, skalad och tärnad
5 dl god veg. buljong [utan glutamat och hyfsat lågt salt innehåll]
1 c växtmjölk [helst mandel]
Svetta löken en stund i oljan. Tillsätt purjo, fänkål och vitlök. Salta och peppra lite. Tillsätt potatis, selleri och buljong. Låt sjuda i 40-60 minuter, tills allt är mjukt. Häll över växtdryck, ta av från värmen och låt stå en stund. Mixa sedan soppan och smaksätt om det skulle behövas.
Salladen:
1 rotsellerihuvud, 1 c finriven, resten tärnad för puréen
4 dl kokosmjölk
1/2 grönt äpple, rivet
Salt & Peppar
Mandelflan
Lägg den tärnade sellerin i en fryspåse tillsammans med kokosmjölken. Tillslut påsen väl och lägg i hett vatten, koka på låg temperatur i 1 1/2 - 2 timmar. Ta ur sellerin från kokosmjölken och mixa till en purée, tillsätt lite av kokosmjölken om det skulle behövas. Blanda riven selleri och rivet äpple och förväll någon minut, skölj under kallt vatten. Blanda med puréen, smaksätt med salt och peppar, strö över lite mandelflan.


Varmrätten
Paj med Rostade grönsaker
Väldigt god paj, kavla ut degen tunnt, min blev lite för tjock tycker jag. Ju tunnare ju krispigare blir den.
Pajdeg:
1 c vetemjöl
1 c kikärtsmjöl
1 tsk fänkålsfrön, malda
1 tsk salt
1/4 c vatten
1/4 olivolja
Blanda mjölsorterna med fänkål och salt. Häll över vatten och olja. Knåda snabbt till en smidig deg och låt vila kallt i minst två timmar. Kvala ut tunnt. Skär ut remsor och forma till galler [eller vad du vill]. Grädda i 200°c i 5 minuter, ta ut och spreja med lite olja, grädda ytterliggare 5-10 minuter, tills den verkar krispig och gyllenbrun.
Grönsaker:
8 babymorötter
4 minimajrovor, halverade
1/4 purjo, strimlad
4 brysselkål, halverade och förvällda
olivolja
Salt & Peppar
Lite vatten
1/2 c "svampjuice" – 1/4 c torkad svamp som man blötlägger i hett vatten 20 minuter, använd vattnet.
2 tomater, klyftade
Stek grönsakerna [utom tomaterna] en stund, salta och peppra. Tillsätt lite vatten och låt småputtra till de börjar bli mjuka. Tillsätt svampjuicen och sjud i 3-5 minuter. Ta upp grönsakerna och blanda med tomaterna, spar spaden.
Bottenpuréen:
1 shallottenlök
olivolja
2 vitlöksklyftor
1 liten morot, skalad och fint skivad
Timjan
Salt & vitpeppar
Svetta löken en stund, tillsätt resten av ingredienserna samt spadet från grönsakskoket. Sjud tills grönsakerna är mjuka. Mixa till en slät purée.

Bred ut grönsakspuréen i botten av en form, lägg över grönsakerna och gallret längst upp. Sen värmde jag på det hela i ugnen en stund under ugnsfolie. I originalreceptet serveras den med en lite lyxigare svamppurée. Själv gjorde jag en enklare variant då jag stekte lite champinjoner med lite rödvin och svampjuice. Mixade till en krämig purée med salt och peppar.

Efterrätt
Sötpotatis "Custard" med karamellsås
Blev inte alls speciellt lyckad. Till och med för osöt för mig. Därför täker jag inte lägga ner energi på att skriva ner receptet, som jag inte tycker någon borde göra iaf :)