Sunday, February 10, 2013

Bönig Fruktpizza























Efter den lyckade falafelpajen så började tänka på att använda mer bönor och liknande som "pajdeg". Det är perfekt sätt att utesluta rafinerade produkter och ändå äta gott. Botten blir mer "pizza-aktig" än traditionellt "pajig" men gott gott.
Jag använde en citronkräm på, men bara fantasin kan sätta gränser. Jag tror en krämig cashewgrädde skulle göra underverk också.

Här är i varje fall receptet:

1 Stor fruktpizza (8-10 bitar)

2 burkar kokta kikärtor
2 1/2 dl bovetemjöl (eller annat valfritt mjöl - mandel skulle säkert vara gott eller dinkel om man är okej med gluten)
cirka 6-10 dadlar (beroende på hur sött man gillar alternativt 1 dl kokossocker)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Mixa allt i en matberedare tills kikärtorna är krämiga och allt är blandat. Är det torrt kan man tillsätta lite vatten. Värm ugnen till 225°c. Tryck ut degen i en form - gärna en gjutjärnspanna. Baka i ca 35 minuter. Ta ut och häll på citronkrämen och valfri frukt och bär. In i ugnen ytterligare 10 minuter, sen är det klart.

Citronkräm
1 dl växtdryck
4 msk vatten
1 msk maizena
6 msk kokossocker
4 msk färskpressad citronjuice
1 tsk citronskal
alternativt 1 msk olja
salt

Vispa ut maizenan i vattnet och växtdrycken. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i nån minut, låt svalna. Du behöver inte hela satsen till pizzan.

Här näst står en sockerfri chokladkaka med bönor i "degen". Får se hur det går...

No comments:

Post a Comment