Sunday, April 11, 2010

Råris- SötpotatisTorte



















Färggranna lager med goda grönsaker. Festligt och gott, jag frös in överblivna tårtbitar som är lätta att ta fram när andan faller på.

Råris- SötpotatisTorte

Ris
1 3/4 c råris, skölj innan kokning
4 c buljong [alt. vatten]
en nypa salt
Koka riset i en timme ungefär, rör sedan i
2 msk tahini

Sötpotatisfyllning
500 g sötpotatis
500 g morötter [originalreceptet sa enbart 1 kg sötpotatis]
1 tsk sesamolja
en nypa salt
4 msk pecannötter
Skala och skär potatisen och morötterna i mindre bitar. Blanda potatisen och morötterna med olja och salt, rosta i 225°c tills de är mjuka, ca 50 min. Mixa tillsammans med pecannötterna.

Grönlagret
1/2 tsk sesamolja
1 lök, hackad
500 g broccoli [originalreceptet sa "collard greens" men det går knappt att få tag på så använd valfri god grönsak, grönkål eller spenat funkar säkerligen utmärkt...]
salt
Stek löken i oljan, tillsätt grönsakerna, mixa med stavmixer.

Olja en rund form. Tryck ut hälften av riset i botten, därefter sötpotatisen, sedan det gröna lagret och sist resten av riset. Baka i 190°c i ungefär 30 min. Låt stå och "sätta sig" 10 minuter innan du skär bitar. Jag serverade en vitlökssås till och det smakade mumma!

No comments:

Post a Comment