Tuesday, March 12, 2013

Solrosande Bovete PizzaJag har fått dille på att använda bönor, frön, nötter och dylikt istället för spannmål. Jag misstänker att jag blivit känslig mot gluten [eller om jag varit det en längre tid] och har därför börjat utesluta det. Dessa typer av pizzabottnar blir naturligtvis inte som "vanliga" pizzabottnar - det smakar inte likadant och har heller inte samma konsistens. Inspirationen till dessa pizzor kommer från Brendan Braziers koncept med "Thrive foods". Denna botten är gjord på solrosfrön och bovete. Bovetesmaken slår igenom lite, så man bör nog vara förtjust i bovetesmaken för att gilla denna pizzan. Jag blötlade fröna nån timme innan, vilket kanske inte är nödvändigt... Pizzasåsen gjorde jag av att mixa en zucchini, soltorkade tomater, tomat, vitlök och kryddor. Sedan toppade jag med riven morot, lök, tomat, rikligt med selleri och oregano.

Pizzabotten av Bovete och Solros
1 stor pizza [4 bitar]

2 1/2 dl solrosfrön
2 1/2 dl bovete
1-1 1/2 dl rivna morötter
salt
persilja

Blötlägg gärna fröna nån timme. Kör ihop allt i en mixer och platta ut till en pizza. Toppa med en god pizzasås och valfria toppingingredienser. Grädda i 45 min 175°C.


En annan ny upptäckt som jag levt på nån vecka nu är hemmagjord sojafri tofu. Så otroligt gott att steka och mumsa. Recept kommer inom kort...

No comments:

Post a Comment