Wednesday, July 28, 2010

Lebaland goes yta

Ett visst förakt verkar vara helt okej att visa, vissa menar till och med att det är bra då det skulle främja folkhälsan [precis som om majoriteten av individer skulle bry sig om andras hälsa?] Jag snackar om föraktet mot tjocka/feta människor. På internet skrävlas det överallt om hur äckliga, dåliga misslyckade tjocka människor är. En del blir provocerade och försöker rättfärdiga sin egen vikt med diverse anledningar vilket är helt meningslöst. Man spelar då bara den som uttalar sitt hat i händerna - att det faktiskt inte är okej att väga vad som helst. Sen verkar det finnas en uppfattning att alla "tänker på vikten och försöker hålla igen" och att tjocka människor inte KAN ha bra självförtroende eller självkänsla. Jag skulle vilja hävda motsatsen att smala personer som bantar/dietar och tränar för att se bra ut har usel självkänsla för den sitter bara i hur deras kropp ser ut.

För ett tag sedan hörde jag ett inslag på SR minnen [har försökt hitta inslaget utan lycka] om en konstnär som pratade om kroppar, kvinnokroppar mer specifikt. Han hade kommit underfund med att den tjocka kvinnokroppen är betydligt mer intressant än en smal. En smal kropp är just bara det, smal. Medan i en tjock kvinnokropp växer det fram former och modeller som är så mycket mer spännande. Jag blev ganska glad när jag hörde på inslaget för jag håller med i allt och det är sällan man får höra det. I princip alla kvinnor/tjejer jag kommit i kontakt med i mitt liv har velat gå ner i vikt eller varit missnöjda med sina kroppar på ett eller annat sätt. Kvinnor verkar ha en tendens till att "unna sig" [hatar] för att sedan hålla igen.

Igår pratade de på vetenskapsradion om hur nätdejtande var mer utseendefixerande än vanlig dejting. Jag är inte speciellt förvånad. Det som jag blir så otroligt trött på är alla dessa män som ska tala om för kvinnor att det är tjocka eller fula [att vara man och överviktig är ju som känt mycket mer okej]. Jag vill bara veta VARFÖR? Det finns väl ingen som på fullaste allvar tror att en tjock person inte är medveten om sin kroppsstorlek? Vad får då en man ut av att säga till en kvinna som söker kärlek och bekräftelse att hon är tjock och äcklig? Känner HAN sig stor och stark och lyckad då?

Även om min röst inte är så hög vill jag fortsätta att säga att bara för att allt verkar vara på ett sätt betyder det inte att det är det enda sanna sättet. Det finns variationer och nivåer i helvettet också.

No comments:

Post a Comment