Wednesday, November 12, 2008
~: Olivpie :~
Botten
25 g jäst
1 1/2 dl vatten
1 msk [oliv]olja
1 tsk salt ca 4 dl dinkelmjöl [eller vete om du vill]
Fyllning
2 stora gula lökar
en slurrp olja
2-3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
750 g färska mogna tomater eller 800 g krossade tomater [två burkar]
2-3 msk majs/potatismjöl
2 tsk timjan eller oregano [eller lite av varje]
salt & peppar
Paprika [jag använde grillad på burk] och goda svarta oliver till garnering.
Smula jästen i en bunke och tillsätt 37°c vatten. Lös upp jästen. Blanda i olja, salt och mjöl. Arbeta degen så den blir smidig och jäs i ungefär en halvtimme.
Fräs löken mjuk i oljan tillsätt pressad vitlök och tomatpuré. Tärna tomaterna. Använder du tomater på burk bör de rinna av. Blanda med löken så de blir en tjock massa. Red eventuellt med majs eller potatismjöl. Krydda.
Knåda degen och tryck ut den i en pajform som är ungefär 24 cm i diameter. Häll i fyllningen garnera med paprika och oliver. Grädda nedre delen av ugnen 225°c i en halvtimme [börjar fyllningen mörkna kan du lägga på lite aluminiumfolie].
Det är något mellan pizza och paj smakar väldigt gott, men om jag gör den igen kommer jag ösa på med mer kryddor och kanske lite chili och/eller paprika i fyllningen. Jag fryste in portionsbitar som blev kvar men botten blev lite saggig i återupplivandet...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment