Friday, April 30, 2010

mänskligt hybris

George Carlin är en av mina idoler. Hans spetsfundigheter roar mig även under de dystraste stunderna och oftast lyckas ett monotont gnisslande i min hjärna lossna och nya tankar kommer :)
Jag har varit en trädkramare och ARG över att folk inte valt att leva som mig, det är jag inte längre. Jag har nog tidigare överskattat min betydelse i det STORA och förminskat mitt värde i det LILLA.

Galor, rosetter, manifestationer och dyligt har alltid stått mig upp i halsen. Många av mina värderingar och filosofiska tankar har ändrat sig mycket under årens lopp. Idag tror jag på att ta hand om sig själv i första hand (och gärna någon annan, som Carlin nämner i slutet). För tar vi hand om oss själva, måste även det leda till att andra får det bättre. Jag är helt övertygad om det. Jag är inte så naiv så jag tror att jag eller någon annan människa varken kan förgöra eller rädda världen. Men vi kan alla göra saker i det lilla, som betyder något för någon.

Sunday, April 25, 2010

Jag är så otroligt förförd av Charlie Kaufman som regissör och manusförfattare, han är fullkomligt briljant! Jag blir alldeles hänförd när jag ser verk av såna begåvade människor. Eternal sunshine on the spotless mind är en av mina favoritfilmer och jag vet att jag tjatat om Synecdohe, New York förut, men den är mer magisk ju mer man ser. Slutscenen kan jag se om och om igen, den berör mig lika mycket varje gång...

What was once before you - an exciting, mysterious future - is now behind you. Lived; understood; disappointing. You realize you are not special. You have struggled into existence, and are now slipping silently out of it. This is everyones experience. Every single one. The specifics hardly matter. Everyone is everyone. So you are Adele, Hazel, Claire, Olive. You are Ellen. All her meager sadnesses are yours; all her loneliness; the gray, straw-like hair; her red raw hands. Its yours. It is time for you to understand this.

Walk.
As the people who adore you stop adoring you; as they die; as they move on; as you shed them; as you shed your beauty; your youth; as the world forgets you; as you recognize your transience; as you begin to lose your characteristics one by one; as you learn there is no-one watching you, and there never was, you think only about driving - not coming from any place; not arriving any place. Just driving, counting off time. Now you are here, it's 7:43. Now you are here, it's 7:44. Now you are...

Gone.

Apologize.

Ask her if you can put your head on her shoulder.




Die.

Saturday, April 24, 2010

Tyngd

Livet känns som att klättra uppför ett stup. Brant och utan slut.
Tungt att andas. Skrubbade blåslagna knän.
Jag släpper taget, hänger i livlinan och väntar på att någon drar upp mig.

We are like garbage of time
And we are senseless as we dry
Not like your old frigid wine
If we're here we'll make it fine
If it comes out the way we trust
Like a scarred old fatal lust
It's a way to shut it out
Or to see what it's about

We are the hearts of recycled faith
Like ghosts in this united state
Always lost in something great
We'll have to taste it while we wait
Oh mister ruler of the world
You are the worst they/we ever heard
While you persecute your dream
We are sunburned by your gleam

Flow my ashes slowly
Flow my ashes slow

Tuesday, April 20, 2010

VårRisotto























Även om de hotar med regn och snö de närmaste dagarna får man väl säga att våren kommit. Det är något meditativt att röra risotto och gott blir det oftast.

Risotto Primavera

1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 1/2 c arborioris
4 c veg. buljong
4 msk soyadryck
6 rostade vitlöksklyftor [rosta i ugnen]
1 c canellinibönor
1 avokado
2 msk citron
2 msk bjäst
1-2 sparris, hackad
2 msk gräslök
2 msk persilja
1 tsk timjan
salt & peppar

Börja med att fräsa löken i oljan, tillsätt riset. Blanda buljongen och soyadrycken. Skopa i en del i riset, koka under omrörning, tillsätt mer vätska när det kokat in. Fortsätt rör som när du gör en vanlig risotto till riset är genomkokt.
Blanda vitlöken, bönorna, avokadon, citron och bjäst i en mixer och puréea. När riset är kokt vänd ner bönröran. tillsätt sparrisen och värm i fem minuter. Rör i färska kryddor, salta och peppra. Servera med sallad.

En god start på dagen...























Det smakar lite extra bra att äta något som lämnar en god doft efter sig i köket på morgonen, nybakat eller våfflor är favoriter. De här våfflorna är inte så sötgoa så förhoppningsvis står man sig några timmar på dem. Låt dem vara någon minut extra i järnet så de blir krispiga o goa, och som vanligt, frys in de som blir över och värm i brödrosten när du är sugen...

FrullVåfflor
6-8 st.

2 1/2 fullkornsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
0.8 dl havregryn
0.8 dl krossade linfrön
2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
nypa salt
5 dl växtdryck
2 msk olja
1 msk socker
Rör ihop de torra ingredienserna, tillsätt sedan det blöta. Verkar smeten tjock kan du spä med lite vetten eller växtdryck. Grädda och ät med färsk frukt och kanske lite sirap.
Godmorgon!

Monday, April 19, 2010

"Om jag ändå vore smaaaal"

Hur patetiskt är inte detta? Jag funderade en hel del kring mål i livet efter att ha hört ett radioprogram om det i påskas. Jag blir lite beklämd att det populäraste målet enligt siten är att gå ner i vikt? Jag fattar inte hur det ens kan vara ett _mål_ i livet? Vad händer sen liksom när du gått ner i vikt, skjuts det fyrverkerier ur arslet på dig eller?

Idag på träningen var det tre(!) benrangel som hoppade av cyklarna för de var så slutkörda, en höll på att svimma. Jag funderade kring korkade saker människor (brudar) gör för att bli skinnybitches och om det verkligen är värt det...
1. Sluta äta helt, eller delvis, tex. sluta äta kolhydrater. Jag misstänker att du är ganska dum i huvet redan vid beslutet att göra det och du kommer garanterat bli ännu mer DUM I HUVUDET efter ett tag. Vår fina lilla hjärna behöver kolhydrater, den fullkomligt älskar detta bränsle. Även om det verkar som att det inte finns någon som hellst status i intelligens och smarthet så kan man ju undra om det verkligen är värt det...
2. Specialtillverkade soppor. [do I need to say more?]
3. Dieta/Banta [bara det är dumt] men att dessutom träna är jäääävligt dumt. Du kommer inte orka någonting, och din kropp kommer förr eller senare säga ifrån, slutar du inte på en bår på väg till ambulansen kan du få bestående skador.
4. Sluta äta fett. Urbota dumt då din kropp behöver det som smörjmedel. En kost utan fett kan ge bestående tarmskador för resten av livet. Låter det kul?
5. Bantningspiller. De flesta har diarréer som biverkningar, och jag vet inte, själv är jag inte överförtjust i att bajja byxan liksom...

Jag började träna ganska mycket för några år sedan. Det är det enda som hjälper mig att inte falla i djupa depressioner eller svår ångest. Jag önskar att de som skriver och lovordar fysisk träning skulle fokusera mer på det. Jag tränar fortfarande ganska mycket, trots det kommer jag aldrig förstå mig på "gymkulturen" som sådan, jag tycker den är fullkomligt vansinnig många gånger. Men jag tycker man kan se vilka tjejer som är där av "fel" anledningar. De som när som helst kan falla ihop i en liten hög. Det är färglösa, glädjelösa, hålögda och lite sorgsna.

Personligen vill jag bara skrika ett stort jävla FUCKYOU till NORMOPATIN, duktighetsfascism, smalhetshetsen, trygghetsnarkomanin och allt annat jävla skit som finns överallt... Fan om folk skulle sluta ta sig själva på så stort allvar, skulle vi inte ha en smula roligare då, eller?

Tillbaka till mål i livet. Mitt mål kommer alltid vara kunskap och frihet. Vad som händer på vägen kommer alltid vara ett medel för att nå målet.

Sunday, April 11, 2010

Saker man kan göra...



























... när man egentligen borde plugga, men litteraturen är så tråkig att man knappt orkar hålla sig vaken. Mycket trevligare att baka och sitta i solen och fika. Och eftersom jag får så lite kärlek får jag kräva den av chokladen istället. Vi har ett ömsesidigt, långvarigt, stabilt förhållande - chokladen och jag.


















Jag testade ett recept på chokladkakor med balsamvinäger smak. De blev helt okej, men ingen favorit. Favoritchokladkakorna är fortfarande dessa!
Så gjorde jag ett gäng muffinsar, denna gång med ingefära och lingon *nomnom*
Igår gjorde jag crepes, har varit sugen på det i en evighet. Receptet sa shiitakesvamp och jag kom hem med portabella, men men gott blev det iaf ;) Tänk va mycket gott det finns som man vill hinna äta innan man dör, förstår inte folk som äter samma sak dagarna i ända...

Amaranth























Dom goa små kornen jag använder alldeles för sällan. Här är de kokta som en polenta tillsammans med purjo och rostade champinjoner. Underbar vårlunch tillsammans med lite bröd med någon god bönröra på.

Amaranthpolenta med rostad svamp
2 port.

ca 200 g champinjoner, skivade
1/2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk korander
salt & peppar

Blanda allt och rosta 20 min i 220 °c tills svampens kanter börjar mörkna något och all vätska försvunnit.

olja
ca 10 cm purjo, skivad
1 c amarant
1 1/2 c buljong
ev. salt
fräs löken mjuk i oljan, tillsätt amaranth och buljong. Koka till vätskan försvunnit och du fått en grötliknande konsistens, ca 30 min. Smaka av med salt och ev. lite citron.
Skölj under tiden ruccola och lägg på tallriken. Häll sedan på amaranthen, svampen, garnera med lite gräslök och pumpafrön eller walnötter.

Råris- SötpotatisTorte



















Färggranna lager med goda grönsaker. Festligt och gott, jag frös in överblivna tårtbitar som är lätta att ta fram när andan faller på.

Råris- SötpotatisTorte

Ris
1 3/4 c råris, skölj innan kokning
4 c buljong [alt. vatten]
en nypa salt
Koka riset i en timme ungefär, rör sedan i
2 msk tahini

Sötpotatisfyllning
500 g sötpotatis
500 g morötter [originalreceptet sa enbart 1 kg sötpotatis]
1 tsk sesamolja
en nypa salt
4 msk pecannötter
Skala och skär potatisen och morötterna i mindre bitar. Blanda potatisen och morötterna med olja och salt, rosta i 225°c tills de är mjuka, ca 50 min. Mixa tillsammans med pecannötterna.

Grönlagret
1/2 tsk sesamolja
1 lök, hackad
500 g broccoli [originalreceptet sa "collard greens" men det går knappt att få tag på så använd valfri god grönsak, grönkål eller spenat funkar säkerligen utmärkt...]
salt
Stek löken i oljan, tillsätt grönsakerna, mixa med stavmixer.

Olja en rund form. Tryck ut hälften av riset i botten, därefter sötpotatisen, sedan det gröna lagret och sist resten av riset. Baka i 190°c i ungefär 30 min. Låt stå och "sätta sig" 10 minuter innan du skär bitar. Jag serverade en vitlökssås till och det smakade mumma!

Tuesday, April 6, 2010

Choklad-ÖlVåffla






















Det blev inget våffelmaraton på våffeldagen, men jag testade ett nytt recept och blev förälskad. Underbart god efterrättsvåffla med choklad och öl.

Choklad- Ölvåfflor

1 1/3 c mjöl
1/3 c kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 c socker
1 c växtdryck
2/3 c porter
4 msk olja
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ner det blöta. Grädda i våffeljärn. Servera med en chokladsås och en cashewnötsås.