Wednesday, October 28, 2009

Brysslar































Brysselkål verkar vara en "hatmat" hos många, jag antar att många förknippar det med trista kokta små sorgliga kål utan livsglädje. Det finns massa godare och roligare sätt att använda brysselkål på. Den här satsen med smuliga brysselkål med indiska smaker gick åt i ett naffs!

Smuliga Brysselkål med Indiska kryddor

6-8 msk jordnötsolja
500-700 g brysselkål, sköljda och rensade
2/3 c majsmjöl [gärna lite grövre variant]
3 msk kikärtsmjöl
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1/2 tsk koriander
1/4 tsk spiskummin
1/4 tsk kanel
cayennepeppar

Salta kålen lite lätt och strö över 1 msk kikärtsmjöl. Blanda 6 msk av oljan med resten av ingredienserna till en smulig massa. Häll en klunk olja i ugnsform och strö ut brysselkålen, blanda med smulorna. In i ugnen 200°c i 30 minuter, rör några gånger under tiden.

Veganvariant av TomYum











God het thaisoppa. Variera hettan med antal chili, du kan göra soppan utan kokosmjölk och använda lite mer buljong istället, men för en matigare [och godare] soppa tycker jag du ska ha i kokosmjölk, och ingen lightvariant utan en god, ekologisk variant är bäst!

Thai Het-Sur Citrongrässoppa med tofu och svamp
4p

2c buljong
1 c vatten
6 kaffir limeblad
2 citrongrässtjälkar, grovt hackade
ca 5 cm ingefära, skivad
1 knippe koriander
3 svartpepparkorn
Sjud samtliga ingredienser under lock i ca 30 min. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt:
1 burk kokosmjölk
1 förpackning tofu, skuren i kuber
1 c burkchampinjoner
1-2 chili, hackade
1-2 msk chilipasta
1-2 msk koriander, hackad
1 msk sojasås
salt
Sjud i cirka fem minuter, smaka av och justera eventuellt hetta och salt, rör i 1-2 msk lime, servera med ett gott bröd!

Idealens bruna baksida...

Jag kunde inte låta bli att fnissa när jag läste det här inlägget. Hur glamoröst det egentligen är med diarréer? Vad är människor villiga att stå ut med för att få en slankare midja, det är lite komiskt faktiskt. Men det ligger kanske något i det, jag har alltid tyckt att de piffiga, spinkiga modeoffren ser lite stela och fisnödiga ut, de kanske bara har fullt upp med att hålla tätt...?
Annars är det väl snarare det manliga modet man skulle kunna koppla ihop med nerkackning, det ser iaf ut som att vissa har sketet på sig redigt när de har brallorna nere vid knävecken...

Friday, October 23, 2009

Har ni hört den stoooora nyheten? SverigeDemokraterna är tydligen... *fanfar* FRÄMLINGSFIENTLIGA! Jag förstår inte att någon tycker det kommer som någon överraskning, det är ju den politiken som de drivit från första början. Det som är okänt, nytt och främmande är farligt, Jimmy Åkesson är så rädd att han håller på att skita i brallan verkar det som och för att få utlopp för det är det nog bäst att alla andra är minst lika rädda som honom. Jag undrar om Åkesson kanske kan skriva någon form av checklista för en RIKTIG SVENSK är. Handlar det om fläskkött och skolavslutningar i kyrkan är jag nog väldigt osvensk, var ska jag ta vägen då tycker SD måntro.
Jag funderade lite på var alla som sympatiserar med SD befinner sig, det verkar ju onekligen som partiet växer och växer men det är sällan man får höra från någon av de som tänker rösta på dem. Därför blev jag så glad när jag hittade Mika. Han verkar ha en otroligt sund och trevlig människosyn, verkligen... supertrevlig...eh

More to love than boy meets girl....

Nu får homosar gifta sig i kyrkan... och det är väl bra ur den synpunkten att alla ska vara lika mycket värda. Jag personligen kan inte förstå att någon alls vill gifta sig i kyrkan oavsett kön. Hur kan någon vilja ingå i ett förbund som förtryckt och skambelagt människor under en så lång tid [och fortfarande gör]? Det är för mig ännu mer obegripligt än att det finns folk som vill förbjuda samkönade äktenskap. Vissa är rädda för islam och muslimer, men kristendomen har ju inte den trevligaste historien direkt...
Men jag förstår att det även finns troende, kristna homosar och då är det väl tipptoppen att även de får gifta sig i kyrkan om de vill det!

Hur kan man tycka att kärlek är fel och hur kan man anse sig ha rätt att bestämma vem du får och inte får bli kär i? Nej det finns ingen som säger det bättre än UNDERBARA Jimmy Sommerville
How can one man decide the fate and destiny of innocent lovers
And why is it less of a crime to take the life of another?
Through time they've always tried to hide
and cast aside this love denied
In the shadows we held each other tight
There's more to love than boy meets girl
There's more to love than boy meets girl
For love is strange and uncontrolled, it can happen to anyone
There's more to love than boy meets girl"



THE COMMUNARDS-There's More To Love Than Boy Meets Girl
Vezi mai multe video din Muzica

Wednesday, October 21, 2009

Kropp & Själ

Jag lyssnade på "Kropp & själ" på P1 igår. Det var väldigt intressant då det handlade om den stigmatiserande sjukvården. Jag visste väl att det fanns belägg för min läkarfobi. Jag har iofs varit övertygad om att många människor antar de symtom som hör till en diagnos när de väl får den. De börjar leva genom sjukdomen och blir ett med den. Det verkar som att många är mer intresserade av att få en diagnos än att faktiskt bli botade.

När det gäller psykvården tror jag det är extra utmärkande. Så länge en person går i terapi eller liknande är det nog lättare att anse sig vara "sjuk". Man stämplar sig själv som sjuk och det finns nog risk för att man fastnar där. Många självdiagnostiserar via tester på nätet istället för att försöka förstå sig själv. Jag är mer och mer skeptisk till vad som är sjukt och vad som är friskt, Foucault ansåg att den medicinska vetenskapen var en av de viktigaste instanserna för social kontroll. Det ligger något i det.

Tanken på vilka biverkningar som vaccinet mot baconfebern kan föra med sig har vi faktiskt ingen aning om idag, det har knappt testats. Det är inte anledningen till varför jag inte kommer ta sprutan, men det är ju lite intressant att det inte krävs lika många tester på det vaccinet som annan medicin...

Tuesday, October 20, 2009

Kokos[no]kött























Kokos är något som jag börjat gilla mer och mer på äldre dar. Den här rätten kan man göra med seitan, tofu eller som jag med sojakött. Tillsammans med såsen med smak av citrongräs blev det yumyum, skulle kunna ätit hur mycket som helst.

Kokos[no]kött med Citrongräs- och Paprikasås

Marinad
6 msk olja
Skvätt balsamvinäger
Skvätt vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1/2 tsk salvia
chilipepparflagor
1 lagerblad
salt & peppar
Marinera köttsubbet i minst 8 timmar

Såsen
Olja
4 salladslökar, finhackade
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 citrongrässtjälk, hackad
1 röd paprika, hackad
3 tomater [alt. 1/2-1 burk krossade tomater]
1 msk kokos [alt. 4 msk kokosmjölk]
1 msk lime
lite imeskal
salt & peppar
Fräs lök, vitlök, paprika och citrongräs tills det är mjukt. Tillsätt resten av ingredienserna utom lime, koka 10.15 minuter. Rör i lime och mixa såsen slät.

Vänd köttsubbet i kokosflingor [mycket är gott]. Grilla i ugnen 200°c i 15 minuter, vänd på dem och grilla ytterliggare 15 min. Ät och njut!
Tiden går, i fredags var det tenta. Det gick väl ganska bra. Jag var rätt irriterad över tentan eftersom de frågade efter helt orelevanta saker, men jag antar att det kan vara så. Godkänt tror jag iaf att jag kommer få. Nu har jag iaf varit ledig ett par dagar. Så befriande att se på film, läsa andra böcker än kurslitteratur och slappna av.

Jag har testat på lite olika vegankorvar med blandat resultat. Detta "kött" blev helt okej, passar perfekt att skiva tunt, eller strimla och steka på. Som "Vegandad" säger blev det en aningens torrt och jag skulle nog ösa på med lite mer kryddor nästa gång. Receptet finn iaf här!
Kommer lägga upp lite andra korvresultat så småningom...

Thursday, October 8, 2009

hycklare hycklare

Jag såg ett halvintressant program igår som handlade om några smala personer som skulle dubbla sitt energiintag under fyra veckor, så skulle man se hur deras kroppar reagerade. Som man kunde gissa blev resultaten helt olika [just därför är alla former av bantningsdieter BS] Vissa gick knappt upp något andra gick upp mer. Det som förvånade mig mest var en man som faktiskt hade fått mer muskelmassa utan att träna någonting. Det trodde jag faktiskt var fysisk omöjligt, men det finns tydligen genetiska möjligheter för detta.

Men programmet pratade även om fördelarna med underhudsfett och att det inte per automatik betyder att övervikt är dåligt. Precis som att kroppen har en biologisk längd har kroppen även en biologisk vikt verkar det som. Och kroppen kommer alltid sträva efter att befinna sig i den vikten [därför är BMI BS].

Carolia Gynning skriver om att hon ville bli smal och snygg därför vräkte hon i sig bantningspiller, visst det kan man göra om man vill. Hon säger även att hon får fördelar och blir uppmärksammad just för att hon är snygg och smal. Och ja jag tror att det är så. Hon får förmodligen mycket uppmärksamhet för att hon är bystig, högljudd och väldigt barbiedockalik. Hon kanske får massa ragg, får gå före i kön, får presenter, erbjudanden osv osv. Frågan är vilka som egentligen vill ha den sortens uppmärksamhet, bekräftelse och förmåner?
Idealet är så korkat idag [inte för att jag egentligen tror Gynning är speciellt korkad, men hon spelar definitivt på "bimbo-blondin"]. Gynning får stå i skamvrån för att hon är öppen med sin hysteriska kroppsuppfattning medan Anna Book blir hyllad i kvällspressen när hon kämpar med sin vikt. Anna Book FÖRSTÅR att människor kallade henne för tjock elefant. Ja det är klart är man tjock förtjänar man ju alla sorts förnedrande smeknamn... att vara tjock, det värsta av synder - skämmes teamejfan *doh*. Men vad är skillnaden mellan Anna Book och Carolina Gynning? Vad är skillnaden mellan gravt anorektiska tjejer och årets "bantningsvinnare"?

Människor är jävla hycklare. Media är ett hyckleri.

Wednesday, October 7, 2009

Dagens klimatsmarting

Tids nog kommer något radikalt hända vår planet. Det kanske är bra, det kanske är dåligt men jag kommer nog inte finnas kvar vid det laget. Jag läste i senaste tidningen från Djurens Rätt att det faktiskt är viktigare att välja vegetarisk kost än att välja ekologiskt/närproducerat. Visst det är väl kanske inte jättebra att bara köpa exotiska frukter och halvfabrikat men iallafall...
De hade även en sån "gartsmart" fråga med och jag fnissade lite när jag läste ett av de... kloka svaren :)
"Har klimatdebatten påverkat vad du äter?"
"-Lite, jag brukar skippa äta friterat om jag ska äta potatis eftersom det drar mer el. Det blir inte mycket mer än så Jag vet inte riktigt vad jag annars kan göra. Mat är det sista man ändrar. Det jag först tänker på är bensin och energi. Mat är något man behöver dagligen, det är lättare att skära ner på sådant som är lyx"

*s* fasiken alltså jag undrar hur stor klimatpåverkan en fritös har de gånger killen äter potatis, OM han nu väljer att äta potatis. Sen undrar jag om friterad potatis är ett sånt lyx som han skurit ner på? Hoppas inte för det verkar ju trist om friterat potatis är en av ljuspunkterna i tillvaron. Men jag antar att varje liten grej spelar roll, eller kanske inte. Fan våga vara lite mer radikala hemmafriterande lyxlirare ;)

Tuesday, October 6, 2009

Vegan Yum Yum
















En ny favoritkokbok är "Vegan Yum Yum", rekomenderar den varmt! Detta är en "Tofu-blomkålsgratäng som är otroligt krämig och smaskig. Boken är helt i färg och en del bilder [inte allt för vanligt i amerikanska kokböcker]. Lauren Ulm [författarinnan] har även hemsidan Veganyumyum. Slå en kik och låt dig inspireras!

Vill ha biffen... blodig























Rödbetor är ju för goda. Någon gång läste jag att man alltid ska köpa ekologiska rödbetor eftersom man tydligen använder något mindre trevligt bekämpningsmedel i rödbetsodlingar. Jag vet inte om det ligger någon sanning i det eller som jag fått för mig bara.

Bet-Tofu Burgare
9 st
2 rötbetor
1 gullök
8-10 vitlöksklyftor
ca 300 g tofu
1 msk bjäst
1 msk sojasås
salt
2 msk linfrön, krossade
1/4-1/2 tsk chipottlekrydda

Rosta rödbetorna i ugnen tillsammans med löken och vitlöken. Jag brukar lägga dem i en ugnsform med folie över, in i ugnen 200°c 40-50 minuter. Låt svalna.

Mosa tofun och tillsätt resten av ingredienserna. Hacka lök och vitlök fint, riv rödbetorna och tillsätt i tofumixen. Forma tilll biffar och baka i ugnen, 175°c i 30 minuter. Går utmärkt att frysa och ta med i matlåda.

Farinata



















Vet man inte vad man ska ha till soppan, salladen eller tekoppen kan man alltid grädda en Farinata. Det är jättegott och man kan variera smaksättningen efter tycke och smak. Perfekt att experimentera med. Jag har tagit originalreceptet härifrån; TofuforTwo

Kryddig linssoppa

Mat lagas för att mäta magen och tillfredsställa smaklökarna, men tiden är knapp för uppdateringar. De kommer lite mer klumpvis :)

Det börjar bli riktigt kallt nu, skönt att stanna inne tända ljus, dricka te och ägna sig åt helig inaktivitet.

Linssoppor har man väl testat hundratals olika. Vissa är urtrista andra betydligt mer tillfredsställande. Den här är underbart smakrik. Använd riktig god kokosmjölk, kravmärk och inte light, är själv ingen fantast av lightprodukter och det gör faktiskt skillnad i smak!

Linssoppa
1 c röda linser
1 gul lök, fint skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk ingefära, riven
1 sats av kryddblandningen, recept följer
7 torkade aprikoser, hackade
2 tomater, hackade
1 röd chili, finhackad
6 c buljong [1 1/2 buljongtärning]
1 msk curry av god kvalité
1 burk kokosmjölk, eko ej light!
2 msk olja
Färsk koriander

Kryddmix:
½ tsk corianderfrön
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk svarta senapsfrön
½ tsk hel kardemumma [kapslarna borttagna]
½ tsk torkade chiliflagor
5 nejlikor
A nypa saffran [valfritt]

Mortla ihop alla kryddor

Hetta upp olja och fräs lök, ingefära och vitlök. Fräs i ett par minuter. Blanda i kryddorna och forsätt fräsa i ngn minut.
Tillsätt resten av ingredienserna utom kokosmjölk och koriander. Koka i 20 min.
Ta av värmen och rör i kokosmjölken. Mixa slät och sila soppan.
Smaka av med salt och peppar, rör i koriander.